Fényvédő arckrém helyes használata

Ha megismerjük a fényvédő arckrém helyes használatára vonatkozó szempontokat, és eszerint alkalmazzuk a fényvédőket, nagy lépést tettünk a tudatos bőrápolás irányába. A fényvédő arcra, testre egyaránt fontos, mikor a bőrfelület „csupasz”, ilyen szempontból pedig az arc, a nyak bőre eleve kiemelten védendő terület. Az arcunkat, nyakunkat, dekoltázsunkat akkor is éri a káros napsugárzás, amikor nincs kánikula vagy épp felhősnek tűnik az ég. Mivel az arcot nem fedi ruhadarab, a fényvédő arckrém tulajdonképpen egész évben szükséges.

Miért fontos a fényvédő használata?

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fényvédő használata nyáron szükséges, amikor szép napsütéses idő van, hétágra süt a nap. De a káros UV-sugárzás sajnos a kevésbé napos, hűvösebb időben ugyanúgy jelen van, így egy jó minőségű nappali arckrém fényvédővel mindig legyen a reggeli arcápolási rutinban!

Miért is fontos a fényvédő? Nos, a bőr öregedésének folyamatait az UV-sugarak károsító hatása jelentősen gyorsítja. A bőr öregedés alatt nemcsak a ráncokat kell érteni, de a pigmentfoltok megjelenését is, sőt a bőr megereszkedését egyaránt.

Ennek értelmében a bőröregedés korai jelei ellen javasolt minden nap fényvédő arckrémet használni!

Vannak, akik normál, hidratáló arckrémet és külön fényvédőt vagy naptejet alkalmaznak, de ma már komplex arcápoló krémeket is találhatunk, melyek fényvédő hidratáló arckrémként több funkciót is képesek ellátni.

Fényvédő arcra

Az alkalmazott fényvédő arcra lehet fényvédő krém vagy nappali arckrém UV-védelemmel. A nap sugarainak jótékony hatása is van a szervezetre, fokozza a boldogsághormon termelését, D-vitaminnal tölti fel a raktárakat és erősíti az immunrendszerünket.

Ugyanakkor, ha nem védjük az arcbőrünket az UV-sugárzás káros hatásai ellen, a bőrsejtek károsodhatnak, a bőröregedés felgyorsul, sőt a bőrrák kockázata is fokozottan jelentkezik. Az UV-A sugárzás a bőröregedésért felelős, az UV-B sugarak okozzák a napégést, rosszabb esetben a bőrrák kialakulásában is szerepet játszanak.

Egy minőségi hidratáló arckrémtől elvárjuk, hogy UV-védelemmel is bírjon. Természetesen előfordul, hogy valaki a jól bevált, hagyományos hidratáló arckrém használata mellett fényvédőt külön visz fel a bőrére, ez ma már megoldható egy bőrápolási készítménnyel is.

Nagy előnye, hogy a reggeli arc krémezés után biztosak lehetünk benne, hogy a bőrünket a káros napsugárzás ellen is óvjuk, mikor szabad levegőre megyünk.

Mi a különbség a fényvédő és a naptej között?

A fényvédő és a naptej mondhatni ugyanazt a védelmi funkciót hivatott ellátni a bőrön. A fényvédők általában fényvédő arckrémek elsősorban az arc és nyak területére, a naptejek a teljes testen használhatóak, kiszerelésük, méretük is ennek megfelelően bőségesebb, mint egy fényvédő arckrém esetében.

A fényvédelmet az egyes készítmények kémiai vagy fizikai védelemmel biztosítják. A fizikai fényvédők erősen tapadnak a bőrre, visszaverik a nap sugarait, de nem szívódnak be, általában fehéren rikítanak a bőrön, ragacsos érzetet hagyva. Ugyanakkor mivel nem szívódnak be, gyermekeknek és érzékeny bőrűeknek elsősorban a fizikai fényvédők ajánlottak.

A kémiai fényvédelem készítményei beszívódnak, elnyelik a napsugarakat (bizonyos ideig az SPF számnak megfelelően), ugyanakkor allergizálhatnak.

A patikákban kapható neves dermokozmetikai gyártók hipoallergén fényvédői, naptejei úgy lettek megalkotva, hogy képesek legyenek ellátni a védelmi funkciót, miközben hidratálják és ápolják a bőrt, és allergiás jelenségektől sem kell tartani a használatuk során.

Legjobb fényvédő arckrém

Ha szeretnénk megtalálni a legjobb fényvédő arckrémet, figyeljük az arckrém hatóanyagait, tudjuk milyen a bőrtípusunk, mik az igényei, és mekkora faktorszámú védelemre van szükségünk.

A fényvédő faktorszám kapcsán jó tudni, hogy a magasabb faktorszám nem azonos a magasabb védelemmel. A magasabb SPF számú naptej, fényvédő hosszabb ideig tartó védelmet biztosít a bőrnek a káros sugárzás ellen.

Az is fontos, hogy amikor nappali arckrémet fényvédővel használunk vagy más néven fényvédő arckrémet viszünk fel a bőrünkre, a teljes arcot, nyakat krémezzük be, sehol ne maradjon védelem nélkül a bőr!

Amennyiben a teljes testet éri napsugárzás, napfény, naptej használata javasolt! Annak sem szabad a fényvédelemről megfeledkezni, akinek esetleg sötétebb a bőre. Attól pedig nem kell tartani, hogy fényvédelem mellett nem jutunk elég D-vitaminhoz.

Természetesen nem javasolt fényvédők és naptejek használata mellett sem a tűző napon órákig égetni a bőrünket, de gondos fényvédelem mellett bátran tartózkodjunk a szabadban, viseljünk lenge, természetes anyagú ruházatot, napszemüveget, szalmakalapot! Élvezzük a napfény jótékony hatásait!